bloggers

Tuesday, October 11, 2011

Pengemis dah Kantoi at KOSMO

-petikan kosmo hari ini-

Pengemis masuk pasar raya


BEBERAPA kanak-kanak Rohingya meminta sedekah di dalam sebuah kompleks beli-belah di Kota Bharu semalam.


KOTA BHARU – Sebelum ini mereka berkeliaran di tepi-tepi jalan dan di luar premis di kawasan bandar bagi meraih simpati.

Kini, sekumpulan pengemis di sini mula berubah angin dengan menukar lokasi mereka ke beberapa kompleks beli-belah yang jauh lebih selesa.

Berhawa dingin dan pengunjung yang ramai mungkin salah satu faktor sekumpulan kanak-kanak Rohingya yang berusia di antara tujuh hingga 13 tahun itu menjalankan modus operandi mereka.

Tinjauan Kosmo! mendapati kegiatan mereka berpusat di pusat beli-belah seperti KB Mall, Kota Bharu Trade Centre dan Pasar Raya Billion itu menimbulkan rasa kurang senang di kalangan pengunjung.

Bergerak secara berkumpulan dengan jumlah di antara lima hingga lapan orang bukan sahaja mengemis tetapi turut membuat bising serta berlari-lari dan bermain kejar-kejar sesama mereka.

Berbekalkan senashkah Surah Yassin dan Al-Mathurat serta pelekat doa untuk mengaburi pihak berkuasa, sekumpulan kanak-kanak giat menagih simpati masyarakat yang lembut hati.

Modus operandinya, mendekati orang ramai dan kemudiannya menawarkan untuk menjual nashkah-nashkah tersebut dengan harga di antara RM3 hingga RM5 dan sekiranya tidak berminat mereka akan mula meminta derma.

Menurut sumber, kegiatan tersebut didalangi oleh golongan dewasa yang juga berketurunan Rohingya namun, mempunyai permit penduduk sementara di negara ini.

Mereka dipercayai tinggal di kawasan pinggir bandar ini dan menggunakan pengangkutan awam seperti bas untuk berulang-alik dari rumah ke bandar setiap hari untuk menjalankan kegiatan ini.

Ikuti berita selanjutnya di Kosmo! hari ini.
laaa....dak oztel saperw tak kenal ann..famous nie....padan muka diowang dah kantoi....hahaha..eh jgn gelak lebih2 ....